Metská polícia zaevidovala v minulom roku 14.200 priestupkov

28.04.2010 Prešov

Prešov 28. apríla (TASR) – Mestská polícia (MsP) v Prešove zaevidovala v minulom roku vyše 14.200 priestupkov, pričom v 5286 prípadoch uložila pokuty v blokovom konaní vo výške 63.330 eur.
Vyplýva to z informatívnej správy o činnosti MsP, ktorou sa dnes zaoberali poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove.
"Mestská polícia výrazne zintenzívnila svoju činnosť, tomu nasvedčujú všetky fakty uvedené v tejto správe. Občania by však určite privítali, aby sa hliadky viac objavovali v niektorých zónach, najmä v sídliskových vnútroblokoch, kde často dochádza k porušovaniu verejného poriadku, " konštatoval poslanec MsZ Vasiľ Janko (SDKÚ-DS).
Na území mesta policajti v minulom roku zistili 2008 porušení ustanovení Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pití alkoholu na verejných priestranstvách, čo bolo o 700 prípadov viac ako v roku 2008. Okrem toho sa zamerali na kontroly konzumácie a podávania alkoholických nápojov osobami mladšími ako 18 rokov, ktoré realizovali v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove.
V rámci plnenia úloh sa policajti sústredili aj na kontrolnú činnosť v oblasti dopravy a parkovania. Na zabránenie odjazdu motorových vozidiel, ktoré parkovali na miestach, kde to bolo zakázané dopravným značením, použila mestská polícia blokovacie zariadenie tzv. papuču v 4535 prípadoch. Z miestnych komunikácií bolo v roku 2009 odtiahnutých 456 áut. Polícia zistila, že 533 vodičov zaparkovalo svoje auto na miestach vyhradených pre ťažko zdravotne postihnutých občanov.
MsP zabezpečuje aj dohľad nad dodržiavaním VZN o chove a držaní zvierat na území mesta. Celkove zistili 460 porušení nariadení, ktoré v 147 prípadoch riešili blokovou pokutou, 260 porušovateľov napomenuli a ostané prípady odstúpili na ďalšie konanie.
V hodnotenom období zasahovali hliadky MsP vo viac ako 660 prípadoch na základe údajov zaznamenaných kamerovým systémom. Ten v minulom roku disponoval 15 otočnými a 3 stacionárnymi kamerami. V tomto roku došlo k rozšíreniu monitorovacieho systému o ďalšie kamery na sídlisku Sekčov a Šváby. Prevádzku uvedeného systému zabezpečujú pracovníci v rámci chránených dielní.
 

Vyberte región